Fiske som en underholdende hobby

Fiske som en underholdende hobby

Det finnes helt åpenbart flere forskjellige typer fiske, fra kommersiell virksomhet med store båter til en fisketur kun som underholdning. Det kan være på sin plass å se litt nærmere på disse forskjellige kategoriene fiske, slik at det er enklere å faktisk plassere det vi driver med på skalaen fra forretningsvirksomhet med mål om overskudd til bare underholdning, avslapning og kos.

Opprinnelsen – fiske for å dekke livsnødvendige behov

De aller første fiskerne drev verken med inntektsbringende arbeid eller avslappende fritidsaktivitet. Fiske har alltid handlet om å få mat på bordet, det gjelder ikke minst i kystnasjoner som Norge. Stabil tilgang til fisk og sjømat har gjort det mulig å etablere samfunn på steder der det ikke er mulig å livnære seg fra verken landbruk eller jakt, mange steder i verden er mennesker fortsatt helt avhengige av fiske for livsopphold.

Kommersielt fiske – flytende overgang

Det er ikke alltid enkelt å finne en eksakt grense mellom fiske til livsopphold og kommersielt fiske. En fisker kan for eksempel bytte deler av fangsten mot korn eller kjøtt, men det dreier seg da fortsatt om fiske til eget livsopphold. Det er kanskje først når du selger fisken for å generere et overskudd som du driver med kommersielt fiske.

I det moderne Norge er skillet relativt tydelig, og dessuten regulert gjennom fiskekvoter og lignende. Legg merke til at kommersielt fiske selvfølgelig fortsatt spiller en rolle når det gjelder å dekke menneskers behov for mat, men ikke på samme direkte måte som når noen driver med fiske for å dekke eget behov.

Fiske som fritidsaktivitet – mye mer enn sportsfiske

Det engelske begrepet «recreational fishing» oversettes ofte til sportsfiske, men det kan være litt misvisende. Legg merke til at «recreational fishing» omfatter fiske både som avslapning, trening og konkurranse, det norske begrepet sportsfiske viser kanskje mest til trening og konkurranse? Dessuten dekker det engelske begrepet ikke alltid like godt de mer særnorske sidene ved fiske som fritidsaktivitet, for eksempel naturopplevelser og å være i kontakt med egen historie.

Etiske aspekter ved fiske som fritidsaktivitet – fisk som mat

Det finnes delte meninger når det gjelder fiske som underholdning og fritidsaktivitet, mot bakgrunn at det faktisk også dreier seg om at fisken til syvende og sist i de aller fleste tilfeller blir drept, sløyet og spist. Det er åpenbart lov å ha forskjellige syn på dette, samtidig er fiske noe mennesket har drevet med i mange tusen år. Såkalt «catch and release» bygger på å slippe fri fisk som er fanget, samtidig er det mulig å kritisere denne teknikken mot bakgrunnen av skader og eventuell lidelse etter at fisken er sluppet fri igjen. Det vi vel egentlig vil frem til er poenget med fisk som mat, ved å spise fisken du fanger respekterer du naturen.

En relativt rimelig hobby

Fisken du fanger selv vil sannsynligvis dessverre aldri bli rimeligere per kilo enn den frosne lavprisfisken i billigbutikken, men fiske er likevel en relativt rimelig hobby. Du kan kanskje ikke regne med å gå med overskudd, men du vil kunne fange noen deler av middagen din på egen hånd.

Du trenger selvfølgelig litt utstyr for å drive med fiske, men samtidig er det ikke nødvendig med verken den dyreste fiskestangen eller den flotteste båten for å få noen skikkelig fine fisk på kroken. Det er selvfølgelig mulig å bli bitt av basillen, og bruke litt for mye penger også på denne hobbyen, men i utgangspunktet er altså fiske en hobby som er både naturlig, sunn og relativt rimelig. Derfor mener vi også at fiske er noe av det mest underholdene og avslappende du kan drive med i norsk natur.

Previous post Hvordan bli en bedre sportsfisker
Next post De beste seilbåtene!